Filmzenei webshop készítése

Az internet elterjedésével még nagyobb lett a filmkedvelő emberek aránya. Most már nem csak moziban, televízióban, vagy adathordozókon érhetőek el a mozifilmek, hanem az interneten online videó megtekintés vagy letöltés formájában is hozzáférhetőek. Ezzel biztosítva azt, hogy egy-egy új produktum sokkal szélesebb körben juthatnak el a nézőkhöz. Közben már annyira speciálissá vált a hobbi filmgyűjtők igénye, hogy külön csoportokra oszthatjuk őket, mert van, aki csak magát a filmet DVD-n, Blue-ray-en, vagy esetleg még az old school fanatikusok VHS kazettán gyűjti, míg mások minden filmes ereklyét igyekeznek megszerezni kedvenceik kapcsán, míg megint mások csak a filmzenékért rajonganak.

Az egyik kedves barátnőm az utóbbi csoportot erősíti, mert van olyan film, amit végig sem tudott nézni, annyira rossz volt, viszont a filmzenéje megérintette, így be kellett szerezni az egész albumot. Olga szerint a filmzenék a legkifejezőbb műfajt jelentik napjainkban, hiszen általában (legalább is a gyűjtésre érdemesek körében) kiválóan megmunkált mesterművekről, gyönyörű, hangszeres szerzeményekről beszélhetünk. Vannak persze olyanok is, amelyek úgy tűnnek, mintha az egy-két évvel ezelőtti slágerlista emléklemezei lennének, de ezek nyilván nem a gyűjtőknek szánt példányok, sokkal inkább party válogatásokhoz hasonlíthatóak. A barátnőm továbbá azért is szereti ezt a műfajt, mert tényleg olyan színezetet adnak filmeknek, melyek nélkül a csupasz képkockák semmit sem érnek. Legalább is a barátnőm véleménye szerint. Mivel különböző hozzá hasonló emberek által látogatott blogokon rengeteg tapasztalatot szerzett filmzene területén, ráadásul meg is bizonyosodhatott arról, hogy sokan vannak, akik ennek a hobbinak hódolnak, ezért úgy döntött, hogy kamatoztatni szeretné a hosszú évek során, a témában megszerzett tudását.

Olga úgy döntött, hogy indít egy filmzenéket forgalmazó webshopot. Persze más termékeket is be kívánt venni a kínálatba, mert azok nélkül túl specifikus, kis vásárlói közönséget vonzó webshop lett volna, ami nem érte volna meg a sok idő, pénz és energia befektetést. Még ki sem forrott a teljes ötlet a fejében, de máris felvette a kapcsolatot egy webshop készítéssel foglalkozó céggel. Kedvező árajánlatot és részletes specifikus leírást kapott már rögtön a legelején a web-fejlesztőtől, és számos kérdésben segítségére volt a döntésben, így Olga nagyon elégedett volt vele.

Maga a webshop készítése hamar elkészült, és már a tesztelések során is látható volt, hogy nem csak a design, de a rendszer programozása is kiválóan sikerült. Minden egyes kiegészítő szolgáltatás és funkció remekül működött, valamint készítettek az oldalhoz mobil applikációt, illetve mind a két felületen lehetősége van a vásárlóknak rövid ideig belehallgatni az albumokba. Mivel egy elég szűk kört érdekelnek az ilyesfajta webshopok kis hazánkban, ezért Olga elhatározta, hogy Európa szerte vállal kézbesítést, így szükséges volt egy angol és egy német felület létrehozására is.

A webshop készítéssel még nem volt túl sajnos a folyamatok nehezén, ugyanis egy webshopot nem elég elkészíteni és üzemben tartani, hanem megfelelően reklámozni is kell azt. Ma már számtalan lehetősége van az embernek interneten hirdetni, és egyiket könnyebb elérni, mint a másikat, de a web-fejlesztő olyan kedves és segítőkész volt, hogy ellátta ezekkel kapcsolatos jó tanácsokkal és segített neki a kiválasztott opciókat beaktiválni.

Ez után már csak annyi volt a feladata, hogy különböző közösségi hálókon eljuttassa a legmegfelelőbb emberekhez, illetve ismerősök és barátok segítségével még szélesebb körben hamar elterjedt a webshop, így már az első hónapokban nagy nézettségnek és vásárlási aránynak örvendett Olga.