Hangeffektek házilag, avagy a gáz zene

Ismét volt egy bolond ötletünk a barátokkal, mégpedig az, hogy klasszikus filmek zenéit dolgozzuk fel újszerűen. A zenei betéteket úgy akartuk létrehozni, hogy szerszámokkal, illetve mindenféle használati tárgyakkal alkotjuk meg újra a dallamokat.
Ott voltunk bajban, amikor robbanásszerű hangokat akartunk létrehozni élethűen, és arra gondoltunk, hogy valamilyen gázzal próbálkozunk, amit be lehet szerezni házi felhasználásra is.
Így jött az az ötlet, hogy PB gázpalackot veszünk, amit kiviszünk egy műhelybe vagy telepre és ott kísérletezünk. Azt megjegyzem, hogy több vegyészmérnök is volt a csapatban, úgyhogy nem csak úgy nekiestünk ennek tudatlanul. A végén mondjuk messze nem az eredeti ötlet lett a végeredmény, de ez a történetből még úgyis kiderül.
Először is, szembesültünk azzal a problémával, hogy honnan szerezzünk gázpalackot, ugyanis mindenki csak azt a módszert ismerte, hogy el kell menni egy telephelyre, ami biztosan a városon kívül esik. Mivel viszont modern emberek vagyunk, felpörgettük az internetet és megtaláltuk a gázpalackfutár nevű oldalt, ahonnan többféle gázpalackot is lehet rendelni, ráadásul nem csak az átlag háztartásban használatos pb gázt. Ekkor módosult az ötlet arra, hogy nem robbantgatunk, mivel az veszélyes, hanem héliumot rendelünk, és azzal játszunk.

Nagyon klassz ötletnek tartom, hogy egy ilyen termékkört is lehet már online rendelni, mert igenis leveszi az ember válláról azt a terhet, hogy el kell mennie a palackokért, majd a saját autójában hazaszállítani. Így viszont, a futárok teljesen szakszerűen szállítják házhoz a kívánt terméket Budapesten, és annak 20 km-es körzetében egyaránt. Ráadásul az egész folyamat elindítása csak egy telefonba kerül, nem kell sehová regisztrálni, a vásárlás pedig olyan, mintha személyesen történne, mégis mi csak otthon várjuk, hogy megérkezzen a termék. Plusz pozitívum, hogy az összes gázpalack ára fel van tüntetve, így senkit nem érhet semmilyen meglepetés.

gazpalack ár

gazpalack ár

Ez a lehetőség nem csak az olyan kísérletező szellemű embereknek való, mint mi, hanem bárki másnak is, akinek például műhelye van, vagy csak kifogyott otthon, főzés közben a gázpalack.
Láttam, hogy az oldalon speciális gázokat is lehet kapni, többek között oxigén-, nitrogén- és corgon palackokat is. A corgon egy gázkeverék, amit a hegesztéstechnikában használnak – többek között – autószerelő- és ötvös műhelyekben. Volt már alkalmam kipróbálni is, ugyanis a nagybátyám szabadidejében szokott barkácsolni ilyen dolgokat, és ő is folyton a város túlsó felére mászkált a palackok újratöltése miatt. Számtalanszor hallottam panaszkodni, hogy sorba kell állni, nagy a káosz, ráadásul sok idejébe telik eljutni oda, majd haza. Egy fél napja biztosan mindig ráment erre, úgyhogy mindig nagy mennyiségben hozta haza a palackokat, amitől mindig rázta a hideg, ahogy zötykölődtek az autóúton. Miután eszembe jutott ez, gyorsan írtam is neki, hogy van ez a remek lehetőség, mindenképpen próbálja ki, mert mi is most rendeltünk, és kihozzák a megbeszélt időpontban.
A kissé szkeptikus nagybátyám – bár nem mutatta ki – de tudtam, hogy örül a weboldalnak, mert ezzel időt és idegsejteket spórolhat meg. Manapság nem is tudom, hogy melyik a fontosabb!

A rendelést követő két napon belül megérkeztek a hélium palackok, amikkel hozzá is kezdtünk a munkához: mégpedig a hangeffektek létrehozásához. Próbálkoztunk többféleképpen, de végül a klasszikus módszer maradt, mégpedig az, hogy lufiba fújtuk a gázt, majd onnan belélegeztük, és a vékony hangunkkal jóformán újraszinkronizáltuk a párbeszédeket. Nagyon jót mulattunk, még ha csak egy őrült ötlet is volt, és legalább megismertük közben a gázpalackok házhozszállítási lehetőségét is.